Åh herre min skapare, VILKEN DAG! Det är nästan så att det inte går att skriva reportage om det, den behövde helt klart upplevas! Men vi ska försöka göra den rättvisa!

Vi har nog aldrig förut haft en sådan uppslutning av banåkare, NÅGONSIN! Över 25 driftare, över 25 gatbilar, över 15 hojåkare, ÖVER 800 BESÖKARE! Det fanns bara en ynka "sak" som näst intill struntade i oss - Solen. Den tittade förbi och smygkikade på oss i knappa 10 minuter på sena eftermiddagen. Men å andra sidan, den KAN ju ha lyst på oss hela dagen med, men vi hade ju så förbenat många som ville nöta det sista av däcken så hela banan var ju mer eller mindre helt "in i dimman" hela dagen. Vem f-n behöver alkohol när man kan må så gott av däckrök och skönsjungande motorer på Onsdagsbus?!

En återkommande fras som vi ofta använder både här i reportaget och på Facebook är "Nästa onsdag". Någon som man under hela säsongen kunnat lita på att få se "nästa onsdag" var Årets Onsdagsbuse Marcus "Mr Bakhjul" Edblom. Han var på plats oavsett väder, till och med när det regnade! Regn är ju annars något som hojåkare brukar uppvisa en viss allergi emot, men Marcus visade att han inte är gjord av socker och gav sig ut på banan även i blötvädret! Klart det ska åkas hoj när det är onsdag. Om vi räknat rätt är det nog bara två onsdagar som vi inte fått se honom på banan med sin underhållande bakhjulsåkning. Det är ju utan tvekan helt givet att han är värd titeln Årets Onsdagsbuse. Vi riktar ett stort grattis till Mr Bakhjul!

 

Vi vill även passa på att gratulera våra övriga finalister - Micke Liljeholm med sin Back to the future, De Lorean (driver även MOS - Motorblog of Sweden), Björn Lersäter som busade omkring med en grön quattro på finalen, Peter Eliasson (vars blå merca mest fick stå vid sidan av banan under finaldagen och vänta på husse som grillade åt hungriga besökare), Michael Norberg som med sin vita Sierra tidigt på säsongen förstod att våra besökare gillar däckrök! Vidare gratulerar vi Marcus Lindström som gjorde sitt bästa för att röklägga banan med sin Volvo 940, Jeep-Tom som snabbt blev barnens favorit när han bjöd på åkturer i sin bärgningsbandvagn - marken verkligen dånade när han körde runt på området! Jim Lindholm korades tillsammans med sin fräsiga Ford -38 pickup med en 2.83a motor, 350 låda och Cheva S10 bakaxel, när Nostalgidagarna hade sin avslutning på banan. Per Ajdén är en annan finalist som inte räds regnet trots att hans egenbyggda Ajdén MK3 inte har något tak. Björn Jacobsson underhöll oss med sin racinglastbil en varm onsdag i juli, och bjöd på både vit och svart rök! Jesper Ljungkvist har försökt komma så ofta han kunnat men har tyvärr dragits med en del skruvbekymmer, men det hindrade honom inte från att komma och bränna däck på finalen. "Grill-Jenny" Lindström var den enda tjejen som ställde upp och körde bil på vår tjejkväll, fast hon körde med grabbarna - då förtjänar man en buspokal förstås. Kim Calissendorf, lång kille, liten läcker Fiat 128 som bland annat är försedd med helbur och sportstolar med 4-punktsbälten. Sist men inte minst, vår sista finalist som också faktiskt är den viktigaste på hela buset. För det är nämligen vår sista finalist som gör det möjligt för alla att kunna köra på onsdagarna; ALLA VÅRA BUSFUNKISAR! Ingen nämnd, ingen glömd, men TA ÅT ER alla underbara funkisar! Ni är guld värda som alltid jobbar så hårt och alltid har humöret i topp! Vi hoppas se er alla i en upptakt inför Onsdagsbus 2017.

Stora applåder till alla våra fantastiska finalister!

Vi vet ju att många hade sett fram emot Björn Jacobssons framfart på banan denna finallördag, men ibland vill det sig inte. Den här gången var det en elak inflammation som satte hinder för Björn, och istället för att roa sig med oss på banan tvingades han spendera en dag på sjukan. Hoppet är det sista som lämnar oss sägs det, så Björns team hade lastbilen redo, packad och lastad UTIFALL Björn skulle känna sig kry nog, men den här gången fick han se sig besegrad. Vi vet dock med all säkerhet att Björn är rejält sugen på en Säsong 2017 på Mittsverigebanan!

Förutom Årets Onsdagsbuse 2016 så delades måånga priser ut denna lördag och det är helt och hållet tack vare våra otroligt generösa sponsorer! Våra fem huvudsponsorer är Mekonomen, OKQ8 Kaptensgatan/Härnösand, Hernö Maskin, McDonalds Härnösand samt Coop Forum Härnösand. Vi tackar ödmjukast för all er stöttning! Men vi har ju även många fler härliga sponsorer som hjälpt till under säsongen. City Bilservice (Härnösand), Ebbas Café (Sörberge), Opus Bilprovning (Härnösand), Northern Parts (Sörberge), SMS; Stavre Mobile Service (Stavreviken). Tusen tack till er! Och som om inte detta vore nog - till finalen dök ÄNNU fler företag upp för att sponsra oss; Hårlinjen Timrå/Birsta, Flügger Färg Härnösand, Atea (Sundsvall), Ramirent (Härnösand), Clipp-Er (Härnösand), BDS (Östersund), Berners Däck och Bilvårdscenter (Birsta) samt Autohuset i Härnösand som smäcka in en fetcheck på däck till ett värde av 3000kr till vinnaren i vår Burnout-tävling!

Tack ALLA sponsorer, vi är så glada och tacksamma för ert stöd!

 

Som ni säkert förstår tack vare alla dessa sponsorer så blev det många priser att dela ut, och därför hann vi tyvärr inte få med alla pristagare med namn och bild till detta finalreportage, men vi hoppas att ni inte gråter för det. Vi skickar ett stort grattis till dagens alla vinnare!

 

En annan sak som vi alltid är lika tacksamma över är den lilla mängd incidenter vi haft i år, och så även denna finallördag. Den största smällen för dagen fick nog den gråa S13 ta då han fick för sig att flytta däcken innan muren nere vid utgången av RK-kurvan. (RK-kurvan är för övrigt sponsrad av RK Verktyg, som ägs av Mr Rx8, Roffe Östling, en gammal bus-räv som kört hos oss många säsonger). Vi trodde också att vi fick en mindre bilbrand i kurva två, vilket tydligen var spektakulärt och sevärt då formligen alla sprang till stängslet bakom grillen för att få sig en titt! Tack och lov, tyvärr, eller vad man nu önskar kalla det, så var det en kylarslang som gav upphov till all rök den gången. Den blåa Volvo 240:n var ju inte av nyaste modellen direkt, nästan så att den hade kunnat vara med på den tiden då röksignaler faktiskt användes. Den fick dock bogseras av banan innan körningarna kunde återupptas.

Apropå Volvo förresten, vi vill passa på att tacka Bilbolaget i Härnösand som var på plats och visade upp nya XC90 samt helt nya V90'n för våra besökare. Även Berners i Härnösand fanns på plats och visade upp nya Tiguan och Passat Alltrack, de passade även på att dela ut lite kylbag-ar till besökarna som tittade förbi där de stod. Vi fick även se lite ATV och passande nog inför stundande vinter - snöskotrar av märket Arctic Cat i den lilla montern som Sörberge Husvagnar ställt upp. XYZ-maskin var även de på plats och visade upp en fyhjuling. Den "lilla" utställaren som bland annat hade PlastiDip, verkstadstvål, aloe vera, dofttvålar/ljus med mer stod tyvärr mest obemannad då Jenny som driver Northern parts är densamma som vår Grill-Jenny, och hon hade fullt upp med alla munnar som skulle mättas! Men har ni vägarna förbi Sörberge så sväng gärna förbi hennes café, det ryktas att hon ska utöka butiksdelen med ledordet "race" under hösten nämligen. Spännande! Kul att ni alla kunde komma!

Åter till banan! Vi hade ju sjukt många driftare denna finallördag! Bland andra fanns Stefan Henricsson från Gällö som besökt oss ett par gånger i sommar när bilen varit hel. Det är även hans företag SMS, Stavre Mobile Services, som sponsrat presenningarna mellan kurva ett och två. Visste ni förresten att RM och SM i Drifting avgjorde på Sundvall Raceway under helgen 16-18 september? Och visste ni att i lördagens deltävling så hade vi inte mindre än TVÅ bus-bekantingar på prispallen? Jodu, Kim Fors knep andraplatsen och Stefan Henricsson tog tredjeplatsen! STORT grattis till dessa grabbar! Tyvärr räckte det inte hela vägen fram i den totala SM-sammanräkningen, men de visar ju ändå att de kommer vara att räkna med i framtiden! Jättekul tycker vi på Onsdagsbus och gör vågen för våra grymma driftare!

Team WL Racing med Dennis Wikberg i spetsen hade egentligen planerat in Gatebil på Rudskogen samtidigt som vår finallördag, men då den planen inte gick att genomföra så dök hela gänget upp på Mittsverigebanan istället. Inte kan man sitta hemma och slappa när det finns en Onsdagsbusfinal att bränna gummi på! Även Diego Santos från Örnsköldsvik hade en förare på plats, André Nordin, grabben alla driftintresserade känner till. Dessa herrar bjöd på härlig show hela dagen! Det bjöds på en sju-jäkla däckdimma som inte var av denna värld, det bjöds på twindrift och till och med tripple drift! Gatebil - släng er i väggen! Onsdagsbus is the shit ;)

Robin Bengtsson var som utlovat på plats med sin orangea gamla Våffla. Han är mångas favorit, det syns om inte annat på antalet kameror och mobiltelefoner som snabbt plockas upp för att föreviga hans framfart på banan! Nu kanske hans gamla fina volvo inte helt och hållet är original, men vi har kommit att älska hur teamet Robin+Volvon skapar däckrökskärlek som går att se långan väg bort! Nu vet ju dock vi, och alla ni som följer "Bengans Garage" på Facebook, att nästa år blir ett intressant år att följa Robin på banan. Då rattar han nämligen runt en.... ja, vadå? Kika in på hans sida och smygkolla på bygget vettja!

En stammis hos oss på gatbilssidan är herren i den lilla röda Opeln, Lennart Brandström. Han har kört hos oss under större delen av sommaren och slog bland annat till med ett säsongskort redan på första onsdagen. I fjol hade han en del bekymmer med bromsarna, så han kände sig nog lite revanchsugen nu i år! Och från en röd bil till en annan; Bo Grelssons vinröda Volvo S60! Han har tidigare år kört en pigg C30 T5 men nu är det alltså tid för Volvo. Men tro inte att det är något mesande när Bo är ute på banan, icke! Det är full fart genom hela åken. Det finns nog inte mycket som kan hålla Bo från ett bus faktiskt!

Någon som verkligen hade laddat fullt och dessutom lovat att gå all in på finallördagen var vårt Penntroll Jesper. I fjol ägnades större delen av hans tid till att uppgradera bilen. Han besökte oss några gånger som publik, och då kunde man nästan se hur det ryckte i gasfoten när han såg de andra ute på banan. Att vara enbart besökare är kanske inte riktigt Jespers grej helt enkelt! "Jag ska gå all in på finalen och jag ska skita i att vara rädd om bilen, det är då man kör som bäst" nämnde han några veckor innan årets busfinal, så det lät ju lovande! Nu gick tyvärr körningen lite sisådär för Jesper på finalen. Med 18" däck blev det lite för mycket fäste, 3:an och 4:ans växel tog till flykten vilket innebar att det bara blev körning på 2:an. Några generatorremmar och någon enstaka tryckslang flög, men Jesper var nöjd med dagen ändå. Med ett leende konstaterade han att motorn ju åtminstone höll! Härlig inställning, alltid ett smil i ansiktet trots bilbekymmer!

Jespers landskaps-kamrat Björn Lersäter fanns också på plats denna finallördag. Tyvärr kom aldrig Elisabeth med sin Porsche och antog Björns utmaning på Rattkryckskörningen, så Björn fick nöja sig med att drifta. Dock hade även han lite problem med tryckslangar, men som tur var så hade han ju frugan Malin med sig så hon fick göra en utryckning till Sundsvall för att handla reservdelar. Hon han dessutom knappt ens in på området igen innan hon fick vända ut på E4 och köra upp till Härnösand för att köpa ännu lite mer pryttlar. Så kan det vara ibland, när man delar livet med en sådan illbattning som herr Lersäter! Det kommer bli spännande att se i framtiden vem Björns lillknodd kommer brås på. Kanske pappa Björn gör som pappa Lavast - tuta i barnet i tidig ålder att det är bättre att röka däck och inte droger, som Kevin berättade när MOS, Motorblog of Sweden, intervjuade honom på säsongspremiären. (För er som missat det, kika på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=lSMDX6zG-34 )

Ja, och apropå Kevin. Han gästade ju oss flertalet gånger förra sommaren med sin gocart. I år har det tycärr inte blivit så lång gånger. Gocarten fick stå på sidan när en BMW införskaffades. Kevins dröm, och mål, är att bli driftingproffs redan i ung ålder och med hans brinnande intresse är det nog inte alls omöjligt! Blott 12 år, snart 13 och med en vilja av stål och med stenkoll på driftingvärlden, oja, denna grabb kommer bli vass! Och kom då ihåg vart ni såg honom drifta först ;) Tyvärr har de stött på en del olika bekymmer nu när en V8 skulle flytta in under huven på hans E36:a. Men en sak tvivlar vi inte på, och det är att vi kommer få sen en ivrig grabb hos oss, garanterat hela säsongen 2017, förutsatt att grejerna håller ihop!

Nu när vi är inne på yngre förare på banan så kommer vi osökt in på vårt Grande Finale Lådbilsrace! Tyvärr krockade vårt race med ett annat stort lådbilsrace i Söråker, men det är ju så det är för oss i race-svängen! Allt skoj händer förstås samtidigt. Typiskt! Men, vi hade åtminstone två tappra deltagare som kom till start. Rasmus Granroth Magnusson och Adam Lindman Eriksson, båda från Härnösand. Racet gick från chikanen och ner mot RK-kurvan. Båda förarna låg ganska lika, men Adams lådbil verkade vara aningens mer trimmad, för han tog snabbt ledningen om än med Rasmus hack i häl! Adam lyckades dock hålla undan hela vägen till mållinjen och blev således vår segrare!  Bra lopp, bra kört grabbar! Grattis Adam till förstaplatsen, och grattis Rasmus till andraplatsen! Priserna till lådbilsracet var sponsrade av Coop Forum Härnösand!

Under lunchuppehållet hade vi, förutom det traditionsenliga familjevarvet, även en Burnout-tävling längst upp på start/mål-rakan. Vem som helst fick burna, men om man redan var inskriven på banan så fick man vara med utom tävlan. Dagen innan, på fredagen, fick vi besked att Autohuset i Härnösand gick in som storsponsor av burnout-tävlingen med ett presentkort på däck värde 3000kr! Och den lycklige vinnaren av detta presentkort blev Dennis Sandström från Sundsvall som nötte däck med sin Merca 190. Domarna i denna tävling var publiken, som fick rösta genom att heja, tjoa, tjimma och applådera fram sin favorit till seger. Grattis Dennis!

Robin Bengtsson, med sin orange 242:a tyckte tydligtvis inte att vi hade fått tillräckligt mkt däckröksdimma över banan, så även han drog sitt strå till stacken i burnout-tävlingen, fast utom tävlan då. Och herrejösses vilken ridå! Londondimman - läng dig i väggen, här snackar vi rökläggning av säkerligen hela Härnösands kommun och lite till. Förbipasserande på E4 kan inte ha sett särskilt mycket alls för vinden råkade ju nämligen ligga på just ditåt. Men vi gillade det! Och vi gillar när grabbarna bjuder på sig själva på detta viset. Underbart!

Driftingbilar, tjutande däck och tillhörande däckrök i all ära, men att kika på "vanliga gatbilar" är roligt det med"! Framförallt när det blir sådan blandad kompott på alla fordon. Mikael Jarlestad besökte oss igen med sin gamla Saab V4. Det är ju en riktigt härlig puttrande känsla i dessa  2-taktsmotorer med! Ett tag trodde vi nästan att vi hade fått militärt besök också men det var ju "bara" en kamouflerad Mazda Mx5 med tillhörande ägare. Fränt!

Tyvärr blev det ju ingen rattkryckskörning på denna final. Vid deadline hade vi fått in väldigt få anmälda och därför blev den tyvärr inställd. Jättetråkigt, meeen vi hoppas förstås att det kommer fler tillfällen i framtiden!

En nyhet för denna Grande Final var de otroligt fina priserna som vi lottade ut. För ynka 20 kronor kunde man vara med och tävla om endera en högtryckstvätt, en kompressor eller flera läckra Coca Cola-campingsoffor! Och vi hade ju en vinnare som hade dubbel tur - tjejen som vann BÅDE högtryckstvätten och en av campingsofforna! Nejdå, vi är inte alls avis, absolut inte... ;)

Ja, vad tycker ni, ska vi skippa surret och bara kika på på några bilder från dagen istället? Vi är jätteglada för alla som delar med sig av sina bilder till oss efter besök, jätteroligt! 

Till sist vill vi även tacka trion som sliter bakom kulisserna för att styra denna Onsdagsbus-skuta framåt. Tack till Mattias Norberg, Stefan Granroth och Jenny Lindström, samt även till Kenneth Nilsson och Jocke Pettersson för deras stöttning.

Tack så mycket till alla inblandade för denna härliga sommar! Vi hoppas att vi ses och hörs även framöver!